Balokány Ligetért Egyesület

civil kapuk
Kapcsolattartó: 
Dr. Pánovics Attila
E-mail: 
panovicsattila [at] gmail.com
Telefon: 
30/366-5639
Működési terület: 
Budaiváros
Gyárváros
Pécs-Kelet

A Balokány-liget önkormányzati tulajdonban álló, de civil szervezetek által működtetett közpark, amely frekventált helyen, a Zsolnay Kulturális Negyed szomszédságában helyezkedik el. A belvároshoz közel eső, többé-kevésbé összefüggő közpark fontos rekreációs helyszín (,,Pécs zöld szíve") és a város esztétikai színfoltja lehetne; megőrzése ezért az önkormányzatnak is alapvető érdeke.
A Balokány-ligetért Egyesület 2011 júniusában alakult a terület megóvására,tevékenysége mostanra a kötelező önkormányzati feladat civil szervezet általi átvállalásának kiemelkedő példájává vált Pécsen. Az egyesület erőforrásaihoz mérten folyamatosan fejleszti a ligetet, támaszkodva a mögötte álló, 29 civil szervezetet tömörítő Balokány Ligetért Összefogás erőforrásaira, önkénteseire (lásd: www.balokany.hu).
A civileknek köszönhetően a Balokány-liget hosszú évek után ismét a figyelem középpontjába került, emellett a pécsi önkormányzat 2011 júniusában helyi természetvédelmi oltalom alá helyezte a területet. A frissen bejegyzett egyesület 2012. február 8-án együttműködési szerződést írt alá a pécsi önkormányzattal a liget karbantartásáról, amelyet 2014 nyarán egy haszonbérleti szerződés váltott fel, a közhasznú jogállás megszerzésével párhuzamosan